keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Piparkakku- ja pätkisfudge

Tänä vuonna ajattelin kokeilla kerrankin joulukarkkien suhteen jotain uutta, koska joka vuosi samojen tekeminen rupesi tympimään. Löysin pienen googlaamisen jälkeen pari lupaavaa uutta tulokasta: pätkisfudgen (Suklaapossun blogista) ja piparitaikinafudgen (Sweet dreams-blogista, alkuperäinen ohje täällä). Kumpikin oli nopeita ja helppoja tehdä, sekä todella hyviä! :)

 
Pätkisfudgeen tarvitaan siis:
300g tummaa suklaata (käytin Lidlin 100g levyjä)
280g pätkistä (halvimmalla löytyy ainakin s-kauppojen irtokarkkihyllystä)
1 prk kondensoitua maitoa
 
Tein, kuten Suklaapossun ohjeessa ja säästin 15 palaa Pätkistä fudgen päälle.
Loput Pätkikset sekä pilkottu suklaa ja kondensoitu maito laitetaan kattilaan. Seosta lämmitetään sekoittaen, kunnes suklaat ovat sulaneet ja se on tasaista.
Levitin massan leivinpaperin päälle pienehköön lasagnevuokaan, pilkoin pinnalle tarkoitetut Pätkikset pienemmiksi paloiksi, sanoisin rouheeksi, ja painelin fudgen pinnalle. Annoin jähmettyä yön yli jääkaapissa, leikkasin paloiksi ja pakkasin.


 
Piparitaikinafudgeen tarvitaan:
1 prk kondensoitua maitoa
120g valkosuklaata
2,8dl tomusokeria
5,6dl vehnäjauhoja
ripaus ruokasoodaa ja suolaa
1tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
1/8tl neilikkaa
 
Muutin itse ohjetta sen verran, että jätin alkuperäisestä muskottipähkinän pois ja laitoin neilikkaa saman verran kuin inkivääriä.
Käännettyjen yksiköiden takia määrät ovat vähän hassuja ja taisin itse laittaa esimerkiksi jauhoja 5,5dl.
Olisin itse laittanut ehkä vähän vähemmän jauhoja, seos oli melko kovaa ja piti levittää ripeästi. Lopputulos oli ainakin omaan makuun hitusen liian jauhoinen, mutta ei kuitenkaan liian, varmasti makuasioita ja jauhotkin ovat erilaisia. 
 
Laitoin kondensoidun maidon, valkosuklaan paloina sekä siirapin kulhoon ja pidin mikrossa, kunnes suklaa oli sulanut ja seoksesta sai tasaisen. Lisäsin kuivat aineet, sekoitin ja kaadoin vuokaan. Seos jähmettyi pöydällä melko nopeasti ja leikkasin tämänkin paloiksi, jotka pakkasin.


Tämä oli ainakin nimensä veroista, sillä pari näitä lahjaksi saanutta kysyi, että oliko siellä piparitaikinaa pakattuna annospaloihin :D Asiaan saattaa toki vaikuttaa myös se, että itsehän en tykkää pipareista paistettuna ja syön siis oman osani taikinana..

 
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun käytin kondensoitua maitoa. Näissä ei saa siis olla valmiiksi keitettyä. Vaihtoehtoja oli siltikin useampi ja päädyin itse Markomilk-merkkiseen tuotteeseen, joka toimi näissä hyvin.
Tein muitakin joulukarkkeja ja voi olla, että kirjoitan niistäkin vielä myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti